WarezTurkey » İpuçları » Sata Raid Nedir? Açıklama ve Anlatım

Sizinleyiz...
Windows 10 Tüm Sürümler indir
Adobe Cloud Tüm Sürümler indir
Windows 7 Tüm Sürümler Tek DVD
Warezturkey Güncel Duyuru
 
 
 

Sata Raid Nedir? Açıklama ve Anlatım

Ekleyen: supremacy - Tarih: 8-10-2009, 05:21

3 Raid0 : Disklere veriyi aynı anda yazar yani verinin bir kısmını 1. diske bir kısmını 2. kısma yazar ve aynı şekilde okur. Bunun için büyük bir perfomans artışı görülür.
Raid1 : verinin önemli olduğu serverlar için kullanılır. Veriyi aynı anda iki diske birden yazar, yani yedekler.
Raid 0+1: Sanırım bunun için en az 4 disk gerekli, çok emin değilim. 1+1 ve 1+1 şeklinde diskleri tek disk olarak görür ve tüm disklere aynı anda veriyi yazar ve yedekler. Yani verinin bir kısmını 1. diske bir kısmını 2. diske bunların yedeğini de aynı şekilde 3. ve 4. diske alır.
Raid yapmanın temel mantığı 2 diski tek disk gibi çalıştırıp güvenliğini yada hızını arttırmaktır.

Raid yapacağınız diskler farklı ise hızı düşük olanı esas alır. Bunun için aynı marka diskleri kullanmak daha mantıklıdır. Seagate barracuda sata disklerde Ncq olduğu için bunları tavsiye ederim. Bu şekilde 2*raid0 15000Rpm SCSI disklerden daha yüksek performans elde ettim.

İyi Güzelde nasıl raid yapıcam?

Raid yapmak için faydalanacağınız nokta anakartınızın kitapçığıdır.
Tabi ilk etapta raidi desteklemesi gerekiyor. Kendi deneyimimden faydalanarak anlatıyım.
İlk etapta anakartınızın cd sinde ki yada disketinizde ki raid sürücülerini bir diskete kopyalayın. Sonra bilgisayarın bios una girerek Raid menüsünden raidi açın ve raid yapacağınız diskleri seçin. Raid boothrom adı altında bir menü olması lazım onu da enable yapın. Ben açılışta f10 a basarak raid menüsüne ulaştım, bu noktada anakart kitapçığınıza iyi bakın. Sonra raid yapacağım diskleri seçerek istediğim raid türünü seçtim. Save leyip çıktım. Sonra işletim sistemi cd sini takıp sistemi kurmaya başladım. fakat xp yada 2003 kuracaksanız F6 ya basıp disketteki raid sürücülerinizi eklemeniz gerekmekte. Bundan sonra gerisi normal devam ediyor.

raid 0+1 için 4 disk gerekli evet. adı üstünde raid 0 ile raid 1 in toplamı.

raid 0 performans artışı için, raid 1 ise güvenlik için idealdir.

bir sistemde bu ikisini birden elde etmek için raid 0 + raid 1 kurmak gerekmektedir.

örneğin, veri güvenliğinden ziyade hızın önemli olduğu şeyleri, mesela işletim sisteminizi ve applicationlarınızı hız artımı sağlanmış olan raid 0'a, datalarınızı ise güvenliği arttırılmış raid 1 ' e koyarsınız.

bir de matrix raid var, o da her ikisinden de biraz (hız ve güvenlik) alarak, 2 hd ile sunmaya çalışıyor, biraz karışık bir sistem.

raid sistemlerin daha farklı özellikte olanları da var, ihtiyaca binaen. örneğin raid 5'te 5 tane aynı cins/model harddisk vardır, bunlardan 4'ü sizin disk sisteminiz olur, 1i ise her zaman yedektir. bu 4 diskten birinde bir problem çıktığı zaman raid otomatik olarak 5. diski onun yerine alır, problemli olanı yedeğe çıkarır ve tamire çalışır.


Not: Bu Yazı alıntıdır...

Kategori: İpuçları

Merhabalar, Sitemizi Ziyaretçi olarak görüntülemektesiniz.
Sitemize üye olmak zorunda değilsiniz ve üye olmanın ek bir avantajı yok. Linklerimizin büyük bir kısmı herkese açıktır. Hemen üst kısımda İndirme Linkleri altında linkleri görebilirsiniz. Eğer illa üye olmak isterseniz Üyelik formu için buraya tıklayın ve üyelik işlemini yapın.
<
  • 0 Yorumu var
  • 0 Konusu var
  • Beğendim
  • 0
21 Kasım 2010 01:27

karasxxx

  • Üye Grubu: Ziyaretçi
 
ssd harddısk varken kım raid yapmakla ugrasırkı....

<
  • 6 698 Yorumu var
  • 8 851 Konusu var
  • Beğendim
  • 0
14 Ekim 2009 15:09

Supremacy

  • Üye Grubu: Yönetici
 
klasci,
Raid destekli işletim sistemlerinde uğraşmazsın sistemler gerekli olan uygulamaları içersinde barındırır.Önemli olan güncelliktir.Burdaki yazı sadece fikir vermek amaçlıdır.Zira Sata Raid denilen şey çok daha geniş bir şey.Bizim amacımız sadece fikir verebilmek.

<
  • 9 Yorumu var
  • 0 Konusu var
  • Beğendim
  • 0
13 Ekim 2009 17:44

klasci

  • Üye Grubu: Üye
 
peki şimdi sata olanı indirip otomatik olarak kuruyormu yoksa bizmi uğraşıcaz

Bilgi
Ziyaretçi grubunun yorum yapmasına izin verilmemektedir. (Yorum sistemi kapalı ve bunun için mail atmayınız.)